Quantcast

Αγαπητέ Στεφ Κάρυ, κάνε μας μια χάρη. Μην σταματήσεις ποτέ να παίζεις μπάσκετ

Μια ωδή στον μικρό μάγο του NBA

Γιάννης Καραμίχος

12 Φεβρουαρίου 2021

Θα έχετε παρατηρήσει σε φιλικές παρέες και σε αθλητικές συζητήσεις, πως υπάρχουν δύο ειδών μπασκετικοί. Είναι αυτοί που προτιμούν το Ευρωπαικό στυλ, τις σκληρές άμυνες, τον ανταγωνισμό και αδιαφορούν για το θέαμα και τα λαμπερά φώτα και στον αντίποδα υπάρχουν οι λάτρεις του NBA που η νίκη, η καταξίωση και οι τίτλοι περνούν σε δεύτερη μοίρα και θυσιάζονται όλα μαζί στον βωμό του θεάματος και της μαγείας που προσφέρει απλόχερα η αμερικανική λίγκα.

Σε αυτό τον μαγικό κόσμο όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε το NBA, υπάρχει όντως μια ομάδα που λέγεται Wizards και επιβεβαιώνει πανηγυρικά το προσωνύμιο ‘μαγικός’. Παρόλα αυτά, αν η συμπαθέστατη κατά τ’άλλα ομάδα της Washington έχει το όνομα, την χάρη την έχει κάποιος άλλος. Το όνομα αυτού, Στέφεν Κάρυ.

Ο μάγος των Golden State Warriors, επέστρεψε δριμύτερος από τον τραυματισμό του στο χέρι την προηγούμενη σεζόν, όπου κι έπαιξε ελάχιστα και είπε να θυμήσει σε όλους για ποιον λόγο δεν πρέπει ΠΟΤΕ να έχεις ξεγραμμένο έναν από τους σπουδαιότερους Point Guard που έχουν πατήσει διαχρονικά τα παρκέ.

Την σεζόν 2015/16 ο Κάρι κατέκτησε το δεύτερο (συνεχόμενο) βραβείο MVP της κανονικής περιόδου, γράφοντας μάλιστα ιστορία αφού το πήρε παμψηφεί, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Οι αριθμοί του τότε ήταν 30.1 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ, 6.7 ασίστ και 2.1 κλεψίματα μέσο όρο με 50% στα σουτ και 45.4% στα τρίποντα σε 34 λεπτά συμμετοχής. Φέτος, πέντε χρόνια αργότερα, αριθμεί μέχρι στιγμής 30 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο με 49% στα σουτ και 43.5% στα τρίποντα σε 34 λεπτά συμμετοχής.

Kι αν τα στατιστικά δίνουν μία γενική εικόνα σε αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να ξενυχτούν για να τον βλέπουν να παίζει ιδίοις όμμασι, ταυτόχρονα λένε και την μισή αλήθεια. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες στο ΝΒΑ που η στατιστική τους είναι γεμάτη. Για παράδειγμα ο Μπράντλει Μπιλ, είναι μέχρι στιγμής ο πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ, o Λεμπρόν Τζέιμς στα 36 του χρόνια καταγράφει εξωπραγματικά νούμερα σε πόντους, ασίστ και ριμπάουντ και ο Εμπίντ οδηγεί τους Σίξερς με καταπληκτικά νούμερα στην κορυφή της Ανατολής.

Ποια είναι όμως η διαφορά τους με τον κοντοπίθαρο μάγο; Εδώ θα βρείτε την άλλη μισή αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις ‘ωμές στατιστικές’. Και θα την βρείτε παρακολουθώντας τους φετινούς Warriors. Μια ομάδα που εξαρτάται πλήρως από τις ορέξεις και τα μαγικά επιτεύγματα του Στεφανάκου και που η επιρροή του στο παιχνίδι του Golden State είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια.

Ο Κάρυ βλέπει τον κόσμο από τα 190 εκατοστά, ένα χαρακτηριστικό που θα έλεγε κάποιος πως αποτελεί αγκάθι για ένα άθλημα σαν το μπάσκετ και πόσο μάλλον για το πολύ αθλητικό ΝΒΑ. Τι σημασία έχει όμως; Όταν πρόκειται για τον αδιαμφισβήτητα καλύτερο σουτέρ όλων των εποχών, το ύψος είναι απλά ένας αριθμός. Παρόλα αυτά, θα ήταν αδικία για τον ίδιο να εστιάσουμε μόνο σε αυτό τον τομέα.

Αν κάποιος είναι πρόθυμος να θυσιάσει τον προσωπικό του ύπνο και να ξαγρυπνήσει βλέποντας τους φετινούς Warriors, σίγουρα τα μάτια του θα χρειαστούν ξεκούραση μιας και οι ώρες που αγωνίζονται οι Golden State είναι συνήθως 5 το ξημέρωμα, αλλά σίγουρα θα χορτάσουν ΑΤΟΦΙΑ ΜΑΓΕΙΑ και στιγμές παραφροσύνης από αυτόν τον ΜΑΓΙΚΟ πραγματικά παίχτη.

O Κάρυ δεν βάζει απλά τα σουτ, όντας στημένος σε μια γωνία και περιμένοντας να του έρθει η μπάλα για να εκτελέσει. Το κάνει με στυλ. Το κάνει μετά απο ντρίμπλα, το κάνει από τα 10 μέτρα, το κάνει έχοντας κρεμασμένους 3 παίχτες πάνω του, το κάνει να φαίνεται ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ. Και δεν κάνει μόνο αυτό. Η ντρίμπλα του είναι ασύγκριτη (Μόνο ο Ιρβινγκ τον κοιτάει στα μάτια σε αυτό τον τομέα), το διάβασμα του παιχνιδιού είναι Αινσταινικής φύσεως, η κίνηση του χωρίς την μπάλα είναι mindfuck και το στυλ παιχνιδιού του τον κατατάσσουν σε έναν από τους πιο fun to watch παίχτες όλων των εποχών.

Οι φετινοί Warriors έχουν μέχρι στιγμής ρεκόρ 14-12 στην λίγκα, ένα ρεκόρ που στην δεδομένη φάση τους δίνει την δυνατότητα να μπουν στα Play Off, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν τους αφήνει περιθώρια να κάνουν όνειρα για πρωτάθλημα. Κι αυτό γιατί ο διόσκουρος του Στεφ, Κλέι Τόμπσον μένει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα πιτς, λόγω σοβαρού τραυματισμού στο πόδι, αφήνοντας την ομάδα του, χωρίς τον δεύτερο καλύτερο τους παίκτη στο ρόστερ.

Με αυτή την συνθήκη να επηρεάζει μοιραία και την αγωνιστική πορεία των Golden State, το έργο του Στέφεν Κάρυ για την ανάδειξη του σε MVP της χρονιάς για φορά στην καριέρα του, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη. Όχι πως δεν το αξίζει, αλλά συνηθίζεται το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη στο NBA, να δίνεται σε παίχτες που οι ομάδες τους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της περιφέρειας που αγωνίζονται.

Oτι και να γίνει πάντως, ήσουν και θα είσαι MVP! ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΕΦ ΚΑΡΥ!

 

 

Best of internet