Quantcast
MISC

Αυτός είναι ο καλύτερος οδηγός για αγορά προτζέκτορα

Θες να κάνεις το εξοχικό σου θερινό σινεμά; Η λύση είναι ένας προτζέκτορας!


LUBEN CREW · 14 Ιουνίου 2023

Έχεις αποφασίσει ότι θες ακόμα μεγαλύτερη οθόνη για να απολαμβάνεις ταινίες, σειρές και αθλητικά; Θες να μπορείς να δεις παντού; Θες να κάνεις το εξοχικό σου θερινό σινεμά; Η λύση είναι ένας προτζέκτορας! Αν δεν ξέρες πως να διαλέξεις τον ιδανικό απλά συνέχισε το διάβασμα.

Μέχρι την κυριαρχία των LED οθονών τα προβολικά ή projectors ήταν η μόνη λύση για προβολές μεγάλων διαστάσεων και προβολή υλικού από υπολογιστή. Οι παλιότερες τεχνολογίες που έβρισκες σε TV ήταν βαριές, ακριβές και προβληματικές για μεγάλες οθόνες. Αντίστοιχα και οι προτζέκτορες είχαν πιο υψηλές τιμές μιας και είχαν συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό. Οι τεχνολογίες αλλάζουν και μαζί αλλάζουν και τα προϊόντα και οι λύσεις. Ας αρχίσουμε προτάσσοντας τις βασικές διαφορές μιας τηλεόρασης και ενός προβολικού/projector.

Πρώτα από όλα μια τηλεόραση παράγει φως προς τον θεατή για να δημιουργήσει τις εικόνες. Για αυτό το λόγο η θέαση μπορεί να είναι κουραστική. Φυσικά κάθε νέα τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία σου, αλλά καταλαβαίνεις ότι όταν μια συσκευή ρίχνει φως προς τα μάτια σου τα κουράζει. Ένα προβολικό παράγει το φως προς το σημείο προβολής και έτσι είναι πιο ξεκούραστη η θέαση. Και οι δυο τεχνολογίες βέβαια έχουν και τα θετικά και τα αρνητικά. Ο πιο ξεκούραστος προτζεκτορ δεν δουλεύει το ίδιο καλά με μια οθόνη σε περιβάλλοντα με αρκετό φως. Μια δεύτερη βασική διαφορά είναι ότι μια τηλεόραση έχει πάντα ενσωματωμένο tv tuner και αν είναι smart και streaming εργαλεία αλλά και σωστά ηχεία. Τα προβολικά από την άλλη σχεδιασμένα για φορητότητα και πολυχρηστικότητα με έμφαση στο μέγεθος οθόνης συνήθως χρειάζονται κάποια συσκευή πηγής και κάποιο επιπλέον ηχείο. Τονίζουμε λοιπόν ότι δεν συζητάμε ανάμεσα στο το είναι καλύτερο αφού τηλεόραση και προτζέκτορας είναι σχεδιασμένα για διαφορετική χρήση. Αν έχεις αποφασίσει ότι θες ένα προβολικό, αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να διαλέξεις τον ιδανικό για σένα!

 

Ανάλυση Προβολής

 

Η ανάλυση ενός προτζέκτορα δεν επηρεάζει το μέγεθος προβολής, έχει να κάνει με την ποιότητα της εικόνας. Προβολικά σχεδιασμένα για χρήση γραφείου έχουν διάφορες αναλύσεις ενώ σιγά σιγά τα προβολικά που είναι για ψυχαγωγία ακολουθούν την ίδια πολιτική με τις τηλεοράσεις. Ανάλυση 1920Χ1080 είναι ιδανική για τα περισσότερα υλικά και σε προσιτές τιμές. Παράλληλα εμφανίζονται νέα μοντέλα στα 4Κ/UHD για μεγαλύτερα budget. Η συμβουλή μας είναι να επιλέξεις ένα προβολικό HD και να μην βιαστείς για τα 4Κ εκτός και αν σχεδιάζεις το απόλυτο media room και θες ότι πιο πρωτοποριακό.

 

Απόσταση Προβολής/ Throw Ratio

 

Αυτό είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό για την σωστή επιλογή. Τα περισσότερα προβολικά έχουν σταθερό φακό προβολής ο οποίος κυρίως ρυθμίζει την εστίαση της εικόνας και όχι τόσο το μέγεθος προβολής. Φυσικά υπάρχουν προβολικά με εναλλάξιμους φακούς αλλά έχουν πολύ μεγάλο κόστος και απευθύνονται σε επαγγελματικά περιβάλλοντα όπως κινηματογράφοι και συναυλίες.

Για πιο απλές χρήσεις το μέγεθος της οθόνης προβολής προκύπτει από το throw ratio. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι, standard throw, short throw και ultra short throw. Αυτό που αλλάζει είναι η αναλογία προβολής. Ένα κλασσικό προβολικό standard throw έχει μια αναλογία 1.5:1 με 2:1. Δηλαδή για κάθε 1 μέτρο οθόνης προβολής χρειάζεσαι 1.5 ή 2 μέτρα απόσταση μεταξύ προβολικού και σημείου προβολής.

Από την άλλη ένας short throw έχει αναλογία 0.5:1 με 1.4:1 και ένας ultra short throw αναλογία 0.38:1. Οι ultra short throw πρακτικά μπορούν να τοποθετηθούν πολύ κοντά στο σημείο προβολής και να δώσουν μεγάλες οθόνες και πλέον είναι η πιο προτεινόμενη λύση για home cinema, έχουν όμως και το υψηλότερο κόστος. Πριν την αγορά λοιπόν πρέπει να έχει μετρήσει τον χώρο προβολής σου καθώς και το σημείο εγκατάστασης. Αν έχεις την δυνατότητα να τοποθετήσεις το προβολικό σου σε βάση οροφής θα μπορείς να επιλέξεις από σχεδόν όλους τους τύπους αν έχεις χωρικούς περιορισμούς πρέπει να προσέξεις.

Τεχνολογία Προβολής

 

Ενώ υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στις τεχνολογίες LCD και DLP για την απόδοση του χρώματος, η βασική τεχνολογική διαφορά που σε αφορά είναι στην πηγή φωτισμού. Τρεις βασικές τεχνολογίες: bulb (λάμπα), laser και LED. Τα προβολικά λάμπας είναι τα πιο διαδεδομένα και πιο οικονομικά.

Πέρα από την χαμηλή τιμή κτήσης ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι αλλάζοντας λάμπα το προβολικό ξαναλειτουργεί σαν καινούργιο, ενώ στις άλλες τεχνολογίες όταν πεθάνει η εστία φωτός πεθαίνει όλο το σύστημα. Στα μειονεκτήματα της λάμπας είναι η παραγωγή θερμοκρασίας και υψηλότερου θορύβου λειτουργίας.

Για περιστασιακή χρήση είναι ιδανική λύση. Για συχνή χρήση προτείνεται η τεχνολογία laser η οποία όμως είναι αισθητά ακριβότερη. Με μεγάλη διάρκεια ζωής αποδίδουν χωρίς απώλειες χρώματα και καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα. Τέλος η τεχνολογία LED επιτρέπει μικρότερα μεγέθη άρα και πιο φορητά συστήματα και έχει πολλή χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.

Επειδή όμως η απόδοση χρώματος είναι η χειρότερη από τις τρεις δεν θα βρεις τεχνολογία LED σε μεγάλους κατασκευαστές. Αν όμως θες κάτι αληθινά μικρό που να κουβαλάς παντού και να παίρνει σήμα και από το κινητό σου οι LED ή PICO projectors είναι για σένα

 

Φωτεινότητα

 

Για το τέλος αφήσαμε το δεύτερο πιο κρίσιμο σημείο, την φωτεινότητα. Όπως ήδη είπαμε τα προβολικά επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον περιβαλλοντικό φωτισμό και έτσι ανάλογα την χρήση και τον χώρο υπάρχουν άλλες απαιτήσεις. Ο φωτισμός μετριέται σε μονάδες ANSI lumens, παρόλο που διάφοροι κατασκευαστές προτείνουν ενναλακτικά συστήματα μέτρησης το μόνο αληθινά συγκρίσιμο και σωστό μέτρο είναι τα ANSI lumens. Επειδή η ερώτηση σου θα είναι και πόσα lumens χρειάζομαι; Θα πούμε ότι η εύκολη απάντηση είναι όσα περισσότερα τόσο καλύτερα…

Η αλήθεια είναι ότι ο σωστός υπολογισμός είναι αρκετά περίπλοκος κα περιλαμβάνει το μέγεθος προβολής, την απόσταση θέασης τον τύπο οθόνης προβολής και τον φωτισμό του χώρου. Δεν θα σου αναλύσουμε τους μαθηματικούς τύπους μην ανησυχείς! Αν έχεις τον απόλυτο φωτιστικό έλεγχο του χώρου, έχεις φτιάξει δηλαδή χώρο αποκλειστικά για προβολές τα 1000 Lumens επαρκούν.

Αν πρόκειται να βάλεις το προβολικό σε σαλόνι, game room ή στον κήπο σου το βράδυ από 2000 μέχρι 3000 lumens είσαι εντάξει. Για μεγαλύτερους χώρους και προβολές ημερήσιες που δεν μπορείς να αποκόψεις το φως προτιμάς κάτι από τα 5000 μέχρι τα 6000 lumens. Με 7000 lumens και πάνω μπορείς να προβάλλεις σχεδόν παντού! Επαναλαμβάνουμε, όταν κάνεις συγκριτικά να έχεις βεβαιωθεί ότι ο κατασκευαστής μιλάει για ANSI lumens και μόνο.

Έχεις όλες τις πληροφορίες για να βρεις τον ιδανικό προτζέκτορα, τι περιμένεις; Καλή θέαση!

 

Best of internet