Quantcast
POLITIX

Όταν δίκαζε τον ναζί Πλεύρη, η εισαγγελέας της Ηριάννας ζοριζόταν να βρει τη βία

Η στάση της εισαγγελέα Α. Μασούρα στη δίκη του Κ. Πλεύρη δείχνει ότι η Δικαιοσύνη μπορεί απλά να μη γουστάρει τη φάτσα σου καμιά φορά


Όσο περισσότερο σκάψει κανείς, τόσο πιο γοητευτικό γίνεται το ελληνικό δικαστικό σύστημα. Αυτό επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, καθώς βρισκόμαστε μία μέρα μετά τη θριαμβευτική αθώωση της Ηριάννας Β.Λ. και του συγκατηγορούμενού της Περικλή από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Αφού πολύς κόσμος ξεφύσηξε με ανακούφιση για την έκβαση της δίκης, κάποιοι κακοί άνθρωποι αποφάσισαν να ασχοληθούν με το δικαστικό βιογραφικό της εισαγγελέα Αναστασίας Μασούρα.

Η εισαγγελέας, τις οποίες κάποιες χτεσινές δηλώσεις θα θυμόμαστε για καιρό αλλά όχι επειδή θα μπουν σε κάποιο δικαστικό ανθολόγιο ακριβώς, ήταν δημόσιος κατήγορος και σε μια άλλη δίκη πριν μία δεκαετία και βάλε. Πιο συγκεκριμένα, ήταν στην εκδίκαση της μήνυσης κατά του γνωστού ναζί (1, 2)Κωνσταντίνου Πλεύρη, για το βιβλίο του με τίτλο «Εβραίοι, όλη η Αλήθεια». Το 2007, ο μπαμπάκας του γνωστού βουλευτή της ΝΔ είχε καταδικαστεί για το σίγουρα επιμορφωτικό βιβλίο του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, με την απόφαση να αναφέρει αυτά:

δηµοσίως, δια του τύπου, µε πρόθεση προέτρεψε σε πράξεις και ενέργειες δυνάµενες να προκαλέσουν διακρίσεις, µίσος και βία κατά προσώπων και οµάδων προσώπων, εκ µόνου του λόγου της φυλετικής και εθνικής καταγωγής αυτών, ενώ εξέφρασε και ιδέες προσβλητικές κατά οµάδος προσώπων λόγω της φυλετικής και εθνικής καταγωγής των και δη των Εβραίων γενικώς

Η εκδίκαση έγινε σε δύο δίκες, η μία εκ των οποίων διακόπηκε στις 11/9/07, ενώ η δεύτερη ξανάρχισε στις 3/12/07 και ολοκληρώθηκε στις 13/12/07. Εισαγγελέας στη δεύτερη ήταν η Αναστασία Μασούρα, η οποία όμως σύμφωνα με τον Ιο της Ελευθεροτυπίας, πραγματικά ζοριζόταν να στηρίξει το κατηγορητήριο που της έδωσαν. Όπως δείχνουν αυτά τα αποσπάσματα:

«(σσ: Ο Πλεύρης) λέει ότι διαπραγματεύεται στον εβραιοσιωνισμό και λέει ότι εγώ στρέφομαι κατά του εβραιοσιωνισμού τον οποίο θεωρεί επικίνδυνο και για την Ελλάδα και λέει ότι εγώ δεν έχω τίποτα με τον απλό Εβραίο.

[Η θρησκεία τους] λέει ότι το Ισραήλ είναι ο εκλεκτός λαός του θεού. Δεν είναι ρατσισμός αυτό; Σας ρωτώ διότι, αν συμβαίνει αυτό, έχουμε την άλλη όψη του ναζισμού»

Καλό είναι η δικαιοσύνη να αμφιβάλλει για την ενοχή των κατηγορούμενων, αλλά 10 χρόνια μετά η κ. Μασούρα μάλλον είχε σταματήσει να αμφιβάλλει, καθώς υπήρξε υπέρ του δέοντος σίγουρη για την ενοχή των δύο κατηγορούμενων. Και στη συνέχεια, έκανε και λίγη φιλολογική διόρθωση:

«Από αυτά που βλέπω στο βιβλίο του, αφετηρία του για να γράψει αυτό το βιβλίο θεωρεί ότι έχουν στραφεί οι Εβραίοι κατά των Ελλήνων. [Το βιβλίο] δεν έχει γραφτεί με το σωστό τίτλο! Επρεπε να λέει “Οι Εβραιοσιωνιστές – όλη η αλήθεια”. Οπως έχει γράψει και ο Ροζέ Γκαροντί, “Ο ισραηλινός σιωνισμός στο εδώλιο”. Διότι όταν λέει “Οι Εβραίοι”…»

Με το αποκορύφωμα να είναι η παρακάτω αφοπλιστική προτροπή να διαβάσει ο κοσμάκης και λίγο και να κατατροπώσει τον ναζί Πλεύρη σε ακαδημαϊκό επίπεδο:

«Γιατί λοιπόν όλοι εσείς, οι οποίοι είστε αντίθετοι με αυτά τα οποία λέει, δεν γράψατε ένα σύγγραμμα όπου μέσα να τον κατακεραυνώνετε και να τον διαλύετε επιστημονικά;»

Η αλήθεια είναι ότι ο περισσότερος κόσμος θα θεωρούσε αναγκαίο να γράψει μεν ένα τέτοιο σύγγραμα αλλά μετά να το πετάξει στο κεφάλι του Πλεύρη. Σε κάθε περίπτωση, η στάση της κ. Μασούρα, η οποία ταυτόχρονα ήταν τελείως βέβαιη ότι το ταξίδι στη Βαρκελώνη σημαίνει ένοπλο αντάρτικο, θυμίζει ότι το δικαστικό σώμα στην Ελλάδα μάλλον έχει τα θεματάκια του.

Αφήνουμε εδώ κι αυτό το πραγματικό απόσπασμα από την αγόρευση της εισαγγελέα στη δίκη της Ηριάννας:

Εισαγγελέας: Για την βία; Την καταδικάζετε;

Περικλής: Προσωπικά δεν ασκώ βία.

Εισαγγ: Κάνατε παρέα με ένα ζευγάρι που έχει ακραίες απόψεις. Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο. Καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων στο όνομά σας με αφορμή την απόρριψη της αιτήσεως διακοπής ποινής. Γιατί δεν καταδικάσατε;

Περικλής: Δεν καταδίκασα καν ούτε την εναντίον μου απόφαση. Δεν έχω βγάλει κείμενο. Δεν το έκανα εγώ, γιατί να πω κάτι;

Εισαγγελέας: Όταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε, σημαίνει ότι συναινείτε.

XMMMMM, θα έλεγε κάποιος.

 

Best of internet