Quantcast
POLITIX

Για την Ελένη Τοπαλούδη επικράτησε δικαιοσύνη χωρίς καν να χαθεί ο κόσμος όλος

Η πρωτόδικη κατάληξη της υπόθεσης της Ελένης Τοπαλούδη δικαιώνει όσες και όσους πάλεψαν να έρθει και να παραμείνει στο φως


Στο φινάλε της έφτασε η υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη που ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου του 2018, όταν η σωρός της 23χρονης φοιτήτριας εντοπίστηκε σε μία παραλία της Ρόδου. Στις 15 Μαΐου του 2020, οι δύο κατηγορούμενοι Μανώλης Κούκουρας και Αλέξανδρος Λουτσάι βρέθηκαν πια στο τέλος του δρόμου: Είχε έρθει η ώρα να έλθουν αντιμέτωποι με τα όσα έκαναν.

Γιατί ο απολογισμός ήταν ανυπόφορος: Οι δύο νεαροί Ροδίτες σχεδίασαν και έκαναν πράξη τον ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, στη συνέχεια τη χτύπησαν βάναυσα ξανά και ξανά και στο τέλος προσπάθησαν να αποκρύψουν το έγκλημά τους. Ο τρόπος ήταν να την πετάξουν στη θάλασσα από έναν γκρεμό, με αποτέλεσμα η φοιτήτρια να βρει τελικά τον θάνατο από πνιγμό.

Θα μπορούσαν μέχρι εκεί να το μετανιώσουν, να την πάνε στο νοσοκομείο, να κάνουν τέλος πάντων οτιδήποτε άλλο – αλλά διάλεξαν αυτό. Οι δύο νεαροί συνέχισαν με μία συμπεριφορά πολύ μακριά από τη μεταμέλεια και μετά τη σύλληψή τους: Έπεσαν σε αντιφάσεις, κατηγόρησαν ο ένας στον άλλο και τα ρεπορτάζ που έδειχναν τον ένα να γελά μέσα στο δικαστήριο πριν λίγους μήνες έκαναν το γύρο του ίντερνετ και όχι μόνο.

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Το παραπάνω γεγονός το ανέφερε και η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα, όταν ζήτησε να μη γίνει δεκτό κανένα ελαφρυντικό:

«Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό. Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη. Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν.»

Ο διασυρμός του θύματος δεν έγινε όμως μόνο από τους κατηγορούμενους. Σε ένα τόσο συνηθισμένο όσο και θλιβερό μοτίβο που είναι η συκοφαντία του θύματος ως στρατηγική, ένας εκ συνηγόρων των δύο νεαρών χθες ασχολήθηκε με το αν υπάρχει βιασμός με σουτιέν, υπονόησε ότι η Ελένη ήταν τοξικοεξαρτημένη και έθεσε το ζήτημα του γιατί δεν είχε μόνιμη σχέση.

Όπως το μετέδωσε η δημοσιογράφος Μαρία Λούκα:

«Εγώ βιασμό σε αυτή τη δικογραφία δεν είδα… Βιασμό με στηθόδεσμο δε μπορώ να φανταστώ… Εγώ πιστεύω το Μανόλη. Όλες οι φίλες της αναφέρουν τα ναρκωτικά. Όταν είσαι γυμνός και υπό επήρεια όλα τα συμπλέγματα που είχες βγαίνουν στην επιφάνεια. Και παίρνω τη θέση του ψυχολόγου… Το γιατί δεν έχει η Ελένη σύντροφο, λέει ο Μανόλης.

Όχι δε μου άρεσε η Ελένη, συγγνώμη κιολας κύριε Γιάννη. Ήταν σαν παρανοϊκή, λέει για την Ελένη… Ψυχική υγεία υπάρχει όταν υπάρχει μακροχρόνια σχέση… Για ένα τρίο πήγαμε και κλείσαμε τρία σπίτια, είπε ο Μανόλης… Μπράβο Μανόλη αν όντως τη χάιδευες. Μπράβο, πάντα να χαϊδεύεις τις γυναίκες. Η θέση μου είναι ότι ο Μανόλης λυπάται που δεν μπορεί να τη σώσει.»

Η αγόρευση της εισαγγελέως είχε τελείως διαφορετικό ύφος:

«Το παιδί σας ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος. Ας επικρατήσει δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος. Αυτό εκφράζει την εισαγγελέα της έδρας».

Αν μπορώ να απαλύνω λίγο τον πόνο σας, θα σας πω ότι η Ελένη είναι ένα κορίτσι-σύμβολο για τον αγώνα που έδωσε στο σπίτι του τρόμου, γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις

Για το σύνολο της αγόρευσης της εισαγγελέως υπήρξαν αντιδράσεις διαφόρων ειδών, νομικής φύσεως ή όχι, μετριοπαθείς και μη. Μια τέτοια είναι ότι δεν έχει σημασία αν η Ελένη Τοπαλούδη ήταν «αφίλητη παρθένα», και εμάς μας φαίνεται πράγματι σωστή. Αυτό που τράβηξε περισσότερο τα βλέμματα όμως ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος μία μέρα πριν ολοκληρωθεί η δίκη, αποφάσισε να κριτικάρει τα όσα είπε η εισαγγελέας.

«Τα δικαστήρια δεν είναι “λαϊκή απογευματινή”. Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση. Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων.

Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.»

Δεν ξέραμε ότι τα (πολύ) θεσμικά πρόσωπα μπορούν να σχολιάζουν μία δίκη (πόσο μάλλον, μία τέτοια δίκη) σαν να είναι ματς ποδοσφαίρου. Ο υφυπουργός τελικά είπε ότι «σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή. Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε η ανάρτησή μου» κι ότι ήταν μία προσωπική άποψη. Είναι μία πρωτότυπη ιδέα, τα κυβερνητικά στελέχη να γίνονται απλοί πολίτες με μία κίνηση σαν τον Κλαρκ Κεντ.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η τελική απόφαση ήρθε σήμερα, με φεμινιστικές οργανώσεις (οι οποίες από την πρώτη κιόλας στιγμή ασχολούνται με το ζήτημα, από τη Ρόδο μέχρι την Αθήνα) και χύμα κόσμο να έχει μαζευτεί έξω από το Εφετείο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να περιμένει να την ακούσει. Η εισαγγελέας ζήτησε τις βαρύτερες ποινές, τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι των δύο δολοφόνων απορρίφθηκαν και οι Μ.Κ. και Α.Λ. καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 15 χρόνια και ισόβια, για βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Καμία άλλη δολοφονημένη!

Ομοφωνα ένοχοι για βιασμό από κοινού και ανθρωποκτονια απο κοινού οι βιαστές και δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη. Αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών. Ο κόσμος απέξω φωνάζει βουρκωμένος: "Ποτέ μη ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη!"

Gepostet von Sabbat – Burn the Rich not the Witch am Freitag, 15. Mai 2020

Μένει να δούμε αν διάφοροι παράγοντες της κοινωνίας με επιρροή θα προσπαθήσουν (όπως υπονόησε η εισαγγελέας) να βοηθήσουν ακόμη και μετά την καταδίκη τους δύο νεαρούς (πχ εν όψει της έφεσης) – όπως ο Κορκονέας βρέθηκε μία μέρα αμετανόητος εκτός φυλακής. Κι ούτε το ζήτημα είναι μόνο αν θα κοπούν τα γελάκια των δύο νεαρών, διότι το ζήτημα τους υπερβαίνει και είναι διαχρονική πληγή.

Τι αξία έχει μία παραδειγματική τιμωρία, αν τα κοινωνικά περιβάλλοντα που διαμορφώνουν δράστες σαν αυτούς και συμπεριφορές σαν αυτές, συνεχίσουν να το κάνουν;

Είναι να τιμωρούνται σκληρά οι βιασμοί, να μην συγκαλύπτονται, να μην ενοχοποιούνται τα θύματα γι’αυτό που τους συνέβη, να μην διαμορφώνονται άντρες που να βλέπουν τις γυναίκες σαν πράγματα που αξίζουν οποιαδήποτε μεταχείριση, να μην γράφουν τα ΜΜΕ ότι οι γυναίκες σκοτώνονται επειδή τις αγαπούν με πάθος, να μην είναι η γυναίκα «ένα τίποτα». Κι άλλα, πολλά, αμέτρητα.

EUROΚINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όμως σήμερα τουλάχιστον, ο κόσμος πήρε μία ανάσα.

Best of internet