Quantcast
THE STREAM

«Με πιο πολλές ΜΕΘ θα πέθαιναν πιο πολλοί σε αυτές» μας διαφώτισε ο υπουργός Επικρατείας

Με μία ταυτολογία υπουργικού επιπέδου προσπάθησε ο κ. Γεραπετρίτης να απαντήσει στην κριτική για τις ΜΕΘ


THE NEWSROOM · 24 Νοεμβρίου 2020

Μία ιδιαίτερα βαθυστόχαστη δήλωση χάρισε σε κάθε ενδιαφερόμενο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι», ο υπουργός μας παρουσίασε το ζήτημα με τις ΜΕΘ από μία γωνία που ομολογουμένως δεν είχαμε ξανασκεφτεί.

Ως γνωστόν, τα αποθέματα του ΕΣΥ σε ΜΕΘ βρίσκονται στο όριο αυτές τις μέρες και η κυβέρνηση δέχεται πυρά για το τι έχει (και κυρίως, τι δεν έχει) κάνει για να αυξήσει τον αριθμό τους. Προσπαθώντας να αποκρούσει την κριτική, ο κ. Γεραπετρίτης (μάλλον) ήθελε να τονίσει ότι η ΜΕΘ δεν είναι πανάκεια, καθώς αφορούν τους ασθενείς που η κατάσταση τους έχει χειροτερεύσει πολύ.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η μεγάλη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ θα καθυστερούσε την εφαρμογή μέτρων social distancing, κάτι που στη συνέχεια θα προκαλούσε μεγαλύτερα προβλήματα. Κάπου στην πορεία βέβαια μάλλον βγήκε σε τροχιά, με αποτέλεσμα να υποστηρίξει ότι η αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ θα συνεπαγόταν αύξηση του αριθμού των νεκρών:

«Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψιν και αυτό είναι πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι ώστε να μην χρειάζεται να προσφεύγουμε τις ΜΕΘ.

Γιατί το λέω αυτό: αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%. Άρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μένουν στην ειδική θεραπεία σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση.»

Δείτε το βίντεο:

Όπως αναφέραμε, για να μπεις στη ΜΕΘ πρέπει ήδη να έχεις χειροτερέψει σημαντικά, όμως δε χρειάζεται διδακτορικό στην υγειονομική πολιτική για να καταλάβει κανείς ότι είναι καλύτερο να υπάρχουν ΜΕΘ για να μπεις από το να μην υπάρχουν. Αν η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, τότε αξίζει να κάνουμε τη δική μας εκτίμηση για το πόση θα ήταν αν δεν είχαν εισαχθεί καν στη ΜΕΘ – γι’ αυτό υπάρχουν στατιστικά στοιχεία όπως ο αριθμός ΜΕΘ ανά μονάδα πληθυσμού. Το ότι με 500.000 υποθετικούς διασωληνωμένους δεν θα έφτανε κανένας αριθμός ΜΕΘ δε χρειάζεται να είσαι υπουργός για να το σκεφτείς.

Το νοητικό αντίστοιχο του να κυνηγάς την ουρά σου συμπληρώθηκε με μία δήλωση του κ. Γεραπετρίτη ότι η κυβέρνηση αύξησε τις ΜΕΘ από 557 σε 1230. Προφανώς αυτό το έκανε όταν δεν ήξερε ότι έτσι θα διπλασιαστούν οι νεκροί – αν το γνώριζε θα τις είχε αφήσει στον ίδιο αριθμό, αν δεν τις μείωνε κιόλας.


Εμείς ξέρουμε πάντως από ποιο κόμικ εμπνεύστηκε ο κ. Γεραπετρίτης:

Best of internet