Quantcast
THE STREAM

Υφυπουργός Υγείας: Οι γυναικοκτονίες συμβαίνουν λόγω της βιολογίας του άνδρα και της γυναίκας

Είστε σίγουρα επιστήμονας


THE NEWSROOM · 30 Απριλίου 2024

Άλλο ένα απίστευτο φυντάνι έκρυβε στις τάξεις της η κυβέρνηση για να μας κάνει έκπληξη. Αυτή τη φορά είναι ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος έδωσε ένα απίστευτο take για τις γυναικοκτονίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός είναι ψυχίατρος στο επάγγελμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Βαρτζόπουλος κατάφερε σε μια παράγραφο να πει ότι οι γυναίκες είναι για να γεννάνε και ότι οι άντρες είναι εκ φύσεως επιθετικοί γιατί κυνηγάνε την τροφή, οπότε οι γυναικοκτονίες τεκμηριώνονται με βάση την βιολογία. Τα είπε όντως όλα αυτά:

«Σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή ενβίου όντος το αρσενικό είναι πάντοτε πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκησή της ή την άμυνά της. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει, για να στηρίζει τη μορφή, είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Άρα, είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας έχει μια βιολογική βάση.»

Δείτε τις εν λόγω δηλώσεις στο 13:44 του βίντεο, σε συνέντευξή του προ λίγων ημερών στο Livemedia και την Ειρήνη Συράκη:

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά να ασκούν έντονη κριτική στα λεγόμενά του. Όπως τα όσα είπε πχ ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γκλαβίνας:

«Οι θέσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλου ότι “η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση” και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων.

Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του υφυπουργού της.»

Έτσι, o υφυπουργός Υγείας έβγαλε ένα disclaimer όπου κατά 50% προσπαθεί να μας πείσει ότι είπε κάτι άλλο και κατά 50% προσπαθεί να κάνει PR υπέρ του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ:

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής.

Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. ‘Αρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά.

Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες και προβοκατόρικες ερμηνείες. Και για να μη ξεχνιόμαστε:

Πότε υπήρξε στο παρελθόν τόσο οργανωμένη προσπάθεια προστασίας της γυναίκας από την βία εναντίον της;

  • Νέες δομές υποδοχής της ΕΛΑΣ
  • Punic batton
  • Τηλεφωνική γραμμή sos
  • Δομές φιλοξενίας και υποστήριξης

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει στην πράξη τι πιστεύει»

Σήμερα μας τη βγήκε κι από τα αριστερά σε νέες δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ:

«Η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απόλυτα σωστή, είπα ότι επειδή ότι το αρσενικό φύλο έχει πιο δυνατή σωματική διάπλαση έναντι του γυναικείου, γι’ αυτό και είναι πιο επικίνδυνο. Άρα η έκφρασή μου είναι σωστή επιστημονικά

Ευτυχώς σε αυτόν τον τόπο μιλάνε κυρίως οι επιστήμονες.

 

Best of internet