Quantcast
POLITIX

Κρήτη: Καταγγελία για θάνατο 58χρονου μετά από ξυλοδαρμό από αστυνομικούς

Η ΕΛΑΣ ισχυρίζεται ότι αυτό δε συνέβη ποτέ, αλλά τα στοιχεία αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της


Κώστας Αρβανίτης · 14 Σεπτεμβρίου 2023

Μπορεί να χρειάστηκαν λίγες μέρες, αλλά οι ενδείξεις όλο και πληθαίνουν. Αναφερόμαστε στις λεπτομέρειες που έχουν ανακύψει την τελευταία εβδομάδα, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την εκδοχή της ΕΛΑΣ για τον θάνατο ενός 58χρονου άνδρα στην Κρήτη, πιο συγκεκριμένα στον επαρχιακό δρόμο Φρε-Βρυσσών στην επαρχία των Χανίων την 1η Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη μορφή της είδησης ήταν ότι ο Κώστας Μανιουδάκης έπαθε ανακοπή κατά τη διάρκεια ελέγχου από την Τροχαία στον ΒΟΑΚ (και όχι στον δρόμο που αναφέρθηκε), δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από αστυνομικούς και παρότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν.

Περίπου 10 μέρες μετά, ο γιος του έκανε μια εκτενή δημοσίευση στο Facebook, όπου καταγγέλει μια σειρά από κρίσιμες ανακρίβειες στη συγκεκριμένη εκδοχή που κυκλοφόρησε στα τοπικά και μη ΜΜΕ. Η σημαντικότερη είναι ότι δεν ήταν η Τροχαία, αλλά τα ΤΑΕ Σούδας (κάτι σαν ΟΠΚΕ Κρήτης) που σταμάτησαν τον πατέρα του: Σύμφωνα με τον Αναστάση Μανιουδάκη, οι εν λόγω αστυνομικοί σταμάτησαν τον πατέρα του, τον κατηγόρησαν για μικροποσότητα χασίς, τον χτύπησαν άγρια, του πέρασαν χειροπέδες πισθάγκωνα και ξεκίνησαν να τον πηγαίνουν ως τα περιπολικά.

Σε εκείνο το σημείο, ο πατέρας του κατέρρευσε. Ο γιος του μάλιστα υποστηρίζει ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του οδηγού ενός περαστικού ΙΧ για να βγάλουν οι αστυνομικοί τις χειροπέδες από τον συλληφθέντα. Όπως είπε ο οδηγός του ΙΧ:

«Bγάλτε τουλάχιστον τις χειροπέδες από τον άνθρωπο!!»

Είναι σαφές μέχρι στιγμής ότι ο κ. Μανιουδάκης κατηγορεί την ΕΛΑΣ για συγκάλυψη μέσω απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων από την εκδοχή που δόθηκε στη δημοσιότητα (πχ στο αρθρο του neakriti.gr, ο αρθρογράφος επικαλείται “πληροφορίες” – προφανώς από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης). Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν προφανή αποδεικτικά στοιχεία ότι κάποιος έχει πει προφανή ψέματα – πιο συγκεκριμένα, οι πληγές στο σώμα του πατέρα του, τις οποίες είδαν ένα σωρό άνθρωποι.

«Στο κέντρο υγείας Βάμου ο γιατρός, η γυναίκα του πατέρα μου , η μάνα μου , ο αδερφός του πατέρα μου και τόσοι άλλοι έβλεπαν τα αίματα από τις πληγές να λούζουν το σώμα του πατέρα μου. Τα τραύματα ήταν εμφανή ακόμα και σε όποιον παρευρέθηκε στην κηδεία

Η δεύτερη εκδοχή της ΕΛΑΣ ήρθε σαν απάντηση σε αυτή την καταγγελία. Μέσω διαρροών στα τοπικά μέσα, η ΕΛΑΣ ισχυρίστηκε ότι α) ο 58χρονος ποτέ δε χτυπήθηκε και β) ότι τα τραύματά του προέρχονται από πτώση. Επίσης, για κάποιο λόγο σχολίασε ότι τεχνικός σύμβουλος που όρισε η οικογένεια του Κ. Μανιουδάκη ήταν παρών στη νεκροψία – νεκροτομή. Πάντως, το πόρισμα του ιατροδικαστή δεν έχει βγει ακόμη. Τέλος, το σχετικό άρθρο λέει ότι στη δικογραφία, η οποία έχει πάει στην εισαγγελία Χανίων, υπάρχουν μαρτυρίες πολιτών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες.

Σε κάθε περίπτωση, το επίμαχο σημείο της διαρροής ήταν αυτό;

«Σεβόμενη τον πόνο της οικογένειας του 58χρονου στα Χανιά που “έφυγε” από τη ζωή στην Κίσσαμο και την καταγγελία του γιου του ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα αστυνομικής βίας, η ΕΛΑΣ – καθώς δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης – τονίζει ότι δε συνέβησαν όσα καταγγέλλονται και ότι ουδέποτε χτυπήθηκε ο 58χρονος

Την ίδια μέρα βγήκε και μια επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ, η οποία είναι πολύ πιο συγκρατημένη στους ισχυρισμούς της. Τυχαίο;

«Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώνεται ότι σχετικά με  δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ηλεκτρονικό Τύπο και αφορούν στις συνθήκες θανάτου ημεδαπού την 01.09.2023  κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, έχει σχηματισθεί σχετική δικογραφία η οποία υποβλήθηκε την 06.09.2023 στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της Ιατροδικαστικής Έκθεσης

Σε κάθε περίπτωση, στη συνέχεια ήρθαν τα ρεπορτάζ. Το πρώτο είναι αυτό του Omniatv, το οποίο έχει στη διάθεση του την έγκληση που υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων ο γιος και ο αδερφός του θύματος, όπου ζητείται α) η ποινική δίωξη των εμπλεκόμενων αστυνομικών για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως (ή αλλιώς για θανατηφόρα σωματική βλάβη) και για όποιο άλλο αδίκημα και β) να παραδοθεί το υλικό από τις κάμερες των κοντινών καταστημάτων.

Στην εν λόγω έγκληση καταρχάς παρατίθεται ο τρόπος που γενικώς το χωριό είδε το περιστατικό:

«Ο Κώστας Μανιουδάκης εθεάθη από συγχωριανούς του και διερχόμενα οχήματα στη συμβολή της παλαιάς εθνικής οδού (και νυν επαρχιακής οδού Φρε – Βρυσών), μετά την υποβολή του σε αστυνομικό έλεγχο, πεσμένος στο έδαφος, να φορά χειροπέδες και με τους αστυνομικούς από πάνω του. Στο σημείο, βρέθηκαν δυο τουλάχιστον λεκέδες αίματος, ενώ σε απόσταση ενάμιση μέτρου βρέθηκαν και τα γυαλιά του σπασμένα

Επίσης, υπάρχουν και οι καταθέσεις μαρτύρων από το χωριό Βρύσες. Μια τέτοια είναι κάποιου Π.Κ.:

«Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 έφτασα στο σπίτι μου και είδα στο τέλος του δρόμου στο ύψος της συμβολής του με την έξοδο της νέας ε.ο. μαζεμένο πολύ κόσμο, ένα ασθενοφόρο και δυο περιπολικά. Πλησίασα στο σημείο για να δω τι συμβαίνει και μου είπαν ότι τον Κώστα τον Μανιουδάκη τον σταμάτησαν για έλεγχο, πρέπει να τον έχουν χτυπήσει, δεν είναι καθόλου καλά και είναι πιθανό να πεθάνει.

Στο σημείο είδα μια γυναίκα αστυνομικό και περίπου τέσσερις ακόμα άντρες αστυνομικούς. Ο ένας εξ αυτών καθόταν στην άκρη του δρόμου και ήταν πολύ αναστατωμένος

Εκτός από τα περί ξυλοδαρμού, σημασία έχει επίσης και το σημείο όπου κάποιος αστυνομικός περιγράφεται ως πολύ αναστατωμένος – οι ερμηνείες δικές σας. Ο ίδιος αναφέρει τα εξής:

«Είδα στο οδόστρωμα λίμνη αίματος, ανάμικτου με εμετό, και πιο πέρα 1,5 μέτρο περίπου, στον ακάλυπτο χώρο της διώροφης οικοδομής σπασμένα τα γυαλιά οράσεως που πάντα φορούσε. Μάλιστα τράβηξα φωτογραφία από το σημείο. Πολίτες που ήταν στο σημείο συζητούσαν ότι βρέθηκε πάνω του μικροποσότητα χασίς, ότι τον έχουν χτυπήσει πολύ άσχημα και ότι μπορεί να πεθάνει.»

Αυτές είναι οι εν λόγω φωτογραφίες:

Μάλιστα, ο Π.Κ. παραθέτει και την μεταφορά των γεγονότων από έναν άλλο αυτόπτη μάρτυρα προς τον ίδιο:

«Ο Μανιουδάκης έτρεχε, μπήκε στο χωράφι, οι αστυνομικοί τον κυνηγούσαν, τον έπιασαν και άρχισαν να τον χτυπούν φωνάζοντας του ‘ποιος σου το έδωσε;’, ‘πού το βρήκες;’. Του πέρασαν χειροπέδες και τον πήραν

Το τελευταίο σχετικό απόσπασμα από την έγκληση είναι η ανεπίσημη (ακόμη) μαρτυρία κάποιας Α.Κ., η οποία μιλά επίσης για ξυλοδαρμό:

 «Τον Κώστα Μανιουδάκη τον κυνήγησε η Αστυνομία επειδή του βρήκαν μικρή ποσότητα ναρκωτικών. Τον έπιασαν μετά από κυνηγητό, τον πέταξαν κάτω και τον έδειραν. Ένας αστυνομικός με το γόνατο του τον πίεζε δυνατά στο στήθος, ενώ ο άνθρωπος ήταν πεσμένος στη γη.»

Είναι σαφές ότι στο χωριό υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν την εκδοχή της ΕΛΑΣ. Άραγε οι καταθέσεις τους συγκαταλέγονται στο υλικό που έχει φτάσει στην εισαγγελία Χανίων; Η συνέχεια στις ύποπτες ενδείξεις ήρθε από ρεπορτάζ του Zougla.gr. Εκεί, εκτός από περισσότερες φωτογραφίες με τις κηλίδες αίματος και τα σπασμένα γυαλιά, υπάρχουν και δύο επίσημαέγγραφα.

Το ένα φαίνεται να είναι η αναφορά του γεγονότος από το βιβλίο συμβάντων του ΑΤ Αποκορώνου. Εκεί φαίνεται η εκδοχή της ΕΛΑΣ που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ, δηλαδή:

«Ο 58χρονος πέταξε σακουλάκι με χασίς επειδή θα τον σταματούσαν για έλεγχο, αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία, δέχτηκε πρώτες βοήθειες από αστυνομικούς, ήρθε το ΕΚΑΒ και τον πήγε στο νοσοκομείο και εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αίτια θανάτου ερευνώνται.»


Το άλλο έγγραφο, παρότι δεν έχει μπει ολόκληρο, με βάση τη μορφή του προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το Κέντρο Υγείας Βάμου όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ο 58χρονος (σύμφωνα με την αναφορά της ΕΛΑΣ). Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αίτια θανάτου, υπάρχει ρητά η φράση «παθολογικά αίτια απουσία κακώσεων»:

Βέβαια, πληροφορίες μας από παρόντες στην κηδεία του 58χρονου αναφέρουν ότι τα τραύματα του ήταν ολοφάνερα. Πληγές υπήρχαν σε μύτη, χέρια και ψηλά στο μέτωπο. Οι ίδιες πληροφορίες σχολίασαν ότι ειδικά τα τελευταία (στο μέτωπο) μοιάζει αδύνατον να προήλθαν από πτώση, όπως ισχυρίζεται η ΕΛΑΣ.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται ανεξάρτητα κι από το τρίτο στοιχείο που έφερε στο φως το Zougla, δηλαδή μια εικόνα από την κηδεία του 58χρονου (βλ. λουλούδια). Εκεί διακρίνονται τα τραύματα ψηλά στο μέτωπο:

Από όλα τα παραπάνω (καταθέσεις, μαρτυρίες και φωτογραφίες), προκύπτει ότι α) το πόρισμα του ιατροδικαστή πιθανώς να ανατρέψει το πιστοποιητικό θανάτου του Κ.Υ. Βάμου, β) ακόμα κι αν δεν το ανατρέψει με βάση την ιατρική μεθοδολογία, οι τελευταίες στιγμές του 58χρονου δείχνουν να μην ήταν μια απλή αδιαθεσία και γ) τα πραγματικά γεγονότα μοιάζουν να ήταν αρκετά διαφορετικά από την εκδοχή που παρουσίασε η ΕΛΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το omniatv, ο διοικητής των ΤΑΕ πρόλαβε να επαναλάβει στον ίδιο τον αδερφό του 58χρονου την προαναφερθείσα εκδοχή:

«Συλλυπητήρια. Τον σταματήσαμε με το αμάξι του για τυπικό έλεγχο, βρήκαμε στο αμάξι του μικροποσότητα χασίς (1-2 γρ), μετά έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε.»

Αν θέλετε τη γνώμη μας, 13 μέρες μετά το περιστατικό οι αμφιβολίες παραείναι πολλές.

 

 

Best of internet