Quantcast
POLITIX

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΕΘΑΝΕ: Τα καλύτερα δικάσματα που έφαγε ο Χένρι Κίσινγκερ τη μέρα του θανάτου του

Από τον μακαρίτη Άντονι Μπουρντέν μέχρι τη Μία Καλίφα, όλοι ήθελαν να μπουκετώσουν τον Χένρι Κίσινγκερ


Κώστας Αρβανίτης · 30 Νοεμβρίου 2023

Τη λέξη «αμφιλεγόμενος» επέλεξαν σήμερα οι μισοί αρθρογράφοι του πλανήτη για να περιγράψουν τον Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργό Εξωτερικών (υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον το 1973 – 1974 και Τζέραλντ Φορντ το 1974-1977) και σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας (από το 1969 έως το 1975 για τους ίδιους προέδρους) των ΗΠΑ. Στην ομολογουμένως ατελείωτη ζωή του, ο Κίσινγκερ κατάφερε να πάρει μέχρι και το Νόμπελ Ειρήνης το 1973 για τον ρόλο που έπαιξε στο να υπάρξει κατάπαυση πυρός στο Βιετνάμ. Οι fans (που μπορούν κάπως να αγνοήσουν όλα όσα θα αναφερθούν παρακάτω) του αναγνωρίζουν επίσης την ύφεση που πέτυχε μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ – Κίνας.

Από την άλλη, ο Κίσινγκερ θα μείνει διαβόητος για τον ρόλο που έπαιξε όχι μόνο σε άλλα γεγονότα (όπως η υποστήριξη αιμοσταγών δικτατοριών όπως του Βιντέλα στην Αργεντινή, του Πινοσέτ στη Χιλή αλλά και των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα), αλλά και στον ίδιο τον πόλεμο του Βιετνάμ: Επί των ημερών του, η γειτονική Καμπότζη (η οποία ήταν ουδέτερο κράτος για τις ΗΠΑ) βομβαρδίστηκε από την αμερικανική αεροπορία με αδιανόητες ποσότητες εκρηκτικών. Σε ένα πρωτοφανές στατιστικό, οι ΗΠΑ έριξαν στην Καμπότζη σαφώς περισσότερες βόμβες από όσες έριξαν σε ολόκληρο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και μια χώρα που μεγάλα της κομμάτια παραμένουν ναρκοπέδια από άσκαστα βλήματα.

Members of a Cambodian family in the ruins of their home near Neak Luong August 7, 1973. It was destroyed on August 6 in misdirected U.S. bombing raid. (AP Photo)

Παρότι οι μελανές στιγμές στην ιστορία του Κίσινγκερ είναι πολλές (για παράδειγμα, η στάση των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο του Πακιστάν με το μελλοντικό Μπαγκλαντές, όπως και στην εισβολή της Ινδονησίας στο Ανατολικό Τιμόρ), η μνήμη της απίστευτης βαρβαρότητας κατά της Καμπότζης έγινε σύμβολο κατά του Κίσινγκερ, ο οποίος φυσικά δεν αντιμετώπισε ποτέ συνέπειες για τα ατελείωτα εγκλήματα πολέμου που επέτρεψε ή/και βοήθησε να συμβούν στο όνομα των συμφερόντων της πανίσχυρης χώρας που υπηρετούσε.

Για την ακρίβεια, έγινε τόσο ισχυρό σύμβολο που πολλά χρόνια μετά, προκάλεσε το οργισμένο ξέσπασμα του αδικοχαμένου σεφ Άντονι Μπουρντέν. Στο βιβλίο του με τίτλο «Η περιοδεία ενός σεφ: Ψάχνοντας το τέλειο γεύμα» (το οποίο κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του το 2018), ο Μπουρντέν πήρε την πάσα από την επίσκεψή του στην Καμπότζη για να ρίξει ένα αλύπητο δικαστήριο στον Κίσινγκερ:

«Δε θα σταματήσετε ποτέ να θέλετε να ξυλοκοπήσετε τον Χένρι Κίσινγκερ μέχρι θανάτου αφού επισκεφτείτε την Καμπότζη.

Ποτέ ξανά δεν θα μπορέσετε να ανοίξετε μια εφημερίδα και να διαβάσετε για αυτό το ύπουλο, προδοτικό, δολοφονικό κάθαρμα να κάθεται για μια ωραία κουβεντούλα με τον Τσάρλι Ρόουζ ή να πηγαίνει σε κάποιο ιβέντ με σμόκιν για ένα νέο γυαλιστερό περιοδικό χωρίς να πνίγεστε.

Μάθετε τι έκανε ο Χένρι στην Καμπότζη – τους καρπούς της ιδιοφυούς πολιτικής του ικανότητας – και δεν θα καταλάβετε ποτέ γιατί δεν κάθεται στο εδώλιο της Χάγης δίπλα στον Μιλόσεβιτς.

Ενόσω ο Χένρι συνεχίζει να μπουκώνει νόρι ρολς και ρεμάκι σε πρωτοκλασάτα πάρτι, η Καμπότζη, το ουδέτερο έθνος στο οποίο μυστικά εισέβαλε και το οποίο μυστικά βομβάρδισε και υπονόμευσε πριν το πετάξεις στα σκυλιά, ακόμα προσπαθεί να σταθεί όρθιο στο ένα πόδι που του απομένει.»

Σε άλλη περίσταση, επανέλαβε on camera ότι θα του έχωνε μπουκέτο στη μούρη:

Ήταν υπερβολικός ο Μπουρντέν; Δείτε τον τίτλο του σημερινού υπερ-viral (για τα δεδομένα) άρθρο του γνωστού Αμερικανικού περιοδικού Rolling Stone και θα καταλάβετε ότι μάλλον λίγα είπε. Ο τίτλος του άρθρου είναι ο εξής:

«Ο Χένρι Κίσινγκερ, Εγκληματίας Πολέμου Που Λατρεύτηκε απο την Άρχουσα Τάξη των ΗΠΑ, Επιτέλους Πέθανε»

To δε αριστερό περιοδικό Jacobin θύμισε στο κοινό του ότι από χρόνια πριν είχε δημιουργήσει ένα κουπόνι για αγορά συνδρομής που θα ενεργοποιούνταν τη μέρα που θα πέθαινε ο Κίσινγκερ:


Θέλετε κάτι πιο ελαφρύ; Η Μία Καλίφα χάριζε χτες κουπόνι για το OnlyFans της για να τιμήσει το πέρασμα του μεγάλου statesman στην αιωνιότητα:

Η προσφορά τρέχει ακόμη, αν ενδιαφέρεστε.

Best of internet