Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, γυναίκες της ΕΛΑΣ καταγγέλουν άνδρες της ΕΛΑΣ για σεξουαλική παρενόχληση

Μάλιστα, οι καταγγελίες φαίνεται να αφορούν και υψηλόβαθμους αξιωματικούς


THE NEWSROOM · 2 Αυγούστου 2023

Μικρή η πιθανότητα πτώσης ατόμων από τα σύννεφα μετά από αυτό, αγαπητές φίλες και φίλοι (αν και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται σε αυτή τη χώρα). Το facts στα οποία αναφερόμαστε μαθεύτηκαν μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το οποίο αποκάλυψε ένα εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο αναγκάστηκε να εκδώσει το αρχηγείο της αστυνομίας.

Αυτό είναι το έγγραφο στο οποίο αναφερόμαστε, το οποίο εκδόθηκε χτες Τρίτη 1 Αυγούστου:

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το αρχηγείο της Αστυνομίας προέβη σε αυτή την κίνηση μετά από τουλάχιστον 4 ή 5 καταγγελίες γυναικών αστυνομικών, οι οποίες κατηγορούν αξιωματικούς για κακοποιητική συμπεριφορά. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:

«Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά.»

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι το έγγραφο έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και αναφέρει ότι «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά», ενώ απευθύνεται και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί και το κωμικό στοιχείο, δηλαδή η πρόταση προς τους καταγγελόμενους «να μαζευτούν». Ακούγεται πολύ διερευνητικό εκ μέρους της ΕΛΑΣ.

Κάτι πιο απίστευτο κι από κωμικό είναι ότι ένας από τους καταγγελόμενους έχει κερδίσει το παρατσούκλι «Δράκος» λόγω της συμπεριφοράς του απέναντι στις γυναίκες αστυνομικούς. Το παζλ συμπληρώνεται με αναφορές σε προσπάθεια συγκάλυψης των καταγγελιών και πίεσης στις καταγγέλουσες, κάποιες από τις οποίες σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τελείως την ΕΛΑΣ.

Το έγγραφο συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΑΣ με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού». Σε κάποιο σημείο διατυπώνεται και μια πρόταση για αντιμετώπιση των καταγγελιών:

Ωστόσο, στην εμπιστευτική αναφορά γίνεται σαφές ότι θα πρέπει να σταματήσει η τακτική αποσιώπησης τέτοιου είδους αναφορών επισημαίνοντας ότι:

«Οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού υποχρεούνται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της.

Ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης μπορεί είτε να ακολουθείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης σε απολογία είτε να εκδίδεται διαταγή για τη διενέργεια προκαταρκτικής ή ένορκης διοικητικής εξέτασης ενώ ζητείται και η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.»

 

 

Για να δούμε αν θα έχει συνέχεια αυτό (hint: μην παίξετε και το σπίτι σας ότι θα γίνει κάτι).

Best of internet