Quantcast
THE STREAM

Ανακαταλήφθηκε η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά ανήμερα 21ης Απριλίου

Άμα σας αρέσουν οι συμβολισμοί, να ένας ωραίος


THE NEWSROOM · 22 Απριλίου 2024

Σε δύο συμβολικές ημερομηνίες έγιναν οι τελευταίες δύο πράξεις της υπόθεσης Κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. Η κατάληψη είχε εκκενωθεί από την ΕΛΑΣ την Πρωταπριλιά, αλλά 20 μέρες μετά τα άτομα της κατάληψης ξαναμπήκαν στον χώρο. Η μέρα έτυχε (η μάλλον πέτυχε) να είναι η 21η Απριλίου, η μέρα που κηρύχθηκε η χούντα του 1976.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι ούτε η πρώτη εκκένωση, ούτε η πρώτη ανακατάληψη. Αυτό που αλλάζει τα δεδομένα εδώ και λίγα χρόνια είναι ότι τα κτίρια του λόγου Καστέλλι προορίζονται να γίνονται ξενοδοχείο από την εταιρεία Belvedere που τα έχει μισθώσει. Σύμφωνα με την ΕφΣυν, στις 13 Μαρτίου η εταιρεία πήρε άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού (μέσω της Διεύθυνσης Ερευνας και Τεχνικής Υποστήριξης Μελετών και Εργων Αναστήλωσης) να πραγματοποιήσει «διερευνητικές εργασίες στο διατηρητέο κτίριο της πρώην Μεραρχίας και στα συνοδά κτίρια των Παλαιών Στρατώνων και των Φυλακών, στον λόφο Καστέλλι». Ο σκοπός της Belvedere Μονοπρόσωπης ΕΠΕ είναι να γίνουν τα κτίρια «παραδοσιακό ξενοδοχείο Α’ τάξης».

Η εφημερίδα συνεχίζει γράφοντας κάτι άλλο ενδιαφέρον: Ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού ενδέχεται να σκοπεύει να προλάβει την επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Χανίων που έχει δρομολογήσει ο δήμος Χανίων, όπου για τον λόγο Καστέλλι προβλέπονται μόνο «κοινωφελείς λειτουργίες» (κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητικές – πολιτιστικές εγκαταστάσεις κτλ) και όχι η δημιουργία ενός ξενοδοχείου. Σύμφωνα πάντα με την ΕφΣυν, αν κάτι τέτοιο προχωρήσει το ξενοδοχείο θα φάει άκυρο, οπότε ο χρόνος κυλάει εναντίον του.

Μάλιστα, πριν λίγες βδομάδες, το δημοτικό συμβούλιο Χανίων πέρασε ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στην ξενοδοχειοποίηση του λόφου Καστέλλι. Όπως είπε μάλιστα ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης:

«Η πόλη δεν χρειάζεται ακόμα ένα ξενοδοχείο σε μια τόσο κορεσμένη τουριστικά περιοχή. […] ολοκληρώσαμε θεσμικά τη διαδικασία του ΓΠΣ και δεν υπάρχει κανένα νομικό παράθυρο για λειτουργία ξενοδοχείου.»

Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος προς το παρόν είναι και πάλι κατειλημμένος. Μάλιστα, η συνέλευση της κατάληψη βγήκε στη αντεπίθεση δημοσιεύοντας φωτογραφίες με ζημιές και βανδαλισμούς στα κτίρια από τα άτομα που βρέθηκαν στον χώρο μετά την εκκένωση – είτε από την ΕΛΑΣ, είτε από τους ανθρώπους εταιρείας είτε από τρίτα πρόσωπα. Όπως λένε, κάποιοι είχαν ζωγραφίσει κάτι αρχαιοελληνικές περικεφαλαίες και άλλα τέτοια χαριτωμέναα, είχαν σκίσει βιβλία από τη βιβλιοθήκη και είχαν κάνει το νούμερο 2 τους μέσα στην κατάληψη, κάτι που σχολιάστηκε κι από τα τοπικά μέσα:


Εδώ φαίνεται συγκεκριμένα η εικόνα από την κατάσταση της βιβλιοθήκης μετά την εκκένωση:

Μπορούμε να φανταστούμε κάποιον από τους ΜΑΤατζήδες να φωνάζει ΚΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ.

Best of internet