Quantcast
POLITIX

Εντωμεταξύ, έφοδο σε υπουργείο του οργισMένιου Φουρθιώτη καταγγέλει πρώην υπουργός

Σύμφωνα με την ΕφΣυν, ο γνωστός παρουσιαστής όρμηξε σαν αϊτός στο υπ. Εργασίας για να διεκδικήσει τα (σχεδόν) δεδουλευμένα του


THE NEWSROOM · 5 Απριλίου 2021

Κάτι σε νουάρ μυθιστόρημα αλλά γραμμένο από τους Ρήγα – Αποστόλου θυμίζει πλέον η ελληνική πραγματικότητα μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γιάννη Βρούτση. Μιλώντας στην εφημερίδα Documento, ο κ. Βρούτσης φωτογράφισε το ντου γνωστού παρουσιαστή/δημοσιογράφου/εκδότη στο υπουργείο Εργασίας, με τη συνοδεία τρίτων προσώπων αδιευκρίνιστης προέλευσης (αλλού γίνεται λόγος για μπράβους, αλλού για δικηγόρους και αστυνομικούς – φρουρούς). Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕφΣυν, αυτός είναι ο αγαπητός κύριος Μένιος Φουρθιώτης.

Να πούμε εδώ ότι το αγαπημένο μας ντου σε υπουργείο θα παραμείνει αυτό εδώ:

Χωρίς να κατονομάζει τον γνωστό παρουσιαστή, ο κ. Βρούτσης πάνω κάτω περιέγραψε το εξής σκηνικό: Ο παράγοντας Φ (ας τον ονομάσουμε έτσι όπως ίσως θα έκανε ο κ. Βρούτσης) προσπάθησε μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-Εργασία» να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από το κράτος, δηλώνοντας ψεύτικους μισθούς ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ (“µεικτές µηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ“). Στα πλαίσια του προγράμματος, το κράτος κάλυπτε το 60% των μισθών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παράγοντας Φ δεν θα ήταν ο μόνος ωφελούμενος της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς το ίδιο προσπάθησε να πετύχει και για έναν (πρώην ή νυν) συνεργάτη του. Αυτά δήλωσε στην ΕφΣυν ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας:

«Στην αρχή μάς εμφάνισε ένα μισθό 800 ευρώ, αλλά πολύ σύντομα ο μισθός αυξήθηκε σε κάποιες χιλιάδες και μέχρι τον Αύγουστο είχε φτάσει στα ύψη. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που ο Γ. Βρούτσης προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση βάζοντας πλαφόν στον μισθό επί του οποίου -μέσω του μηχανισμού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- μπορεί να επιδοτηθεί από το Δημόσιο το 60%.»

Σύμφωνα με το ίδιο άτομο, η απάτη αποκαλύφθηκε από ένα λάθος του λογιστή του κ. Φουρθιώτη πριν εισπραχτεί το οποιοδήποτε ποσό, οπότε δεν χρειάστηκε να ασκηθεί ποινική δίωξη από το υπουργείο Εργασίας. Η αποκάλυψη της απάτης όμως προκάλεσε την οργή του παράγοντα Φ, κάτι που επιβεβαιώθηκε από δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εργασίας δύο μέρες μετά. Όπως είπε:

«Είμαι έξω φρενών µε αυτό τον τύπο. Ήρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ήρθε µε µπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάμε για παρακμή.

Το πρόγραμμα “Συν-Εργασία” έχει ένα ειδικό χαρακτηριστικό: δίνει μισθό οποιουδήποτε κόστους ώστε να συντηρηθούν μεγαλοστελέχη σε επιχειρήσεις προκειμένου να µην καταρρεύσει το σύστημα μέσα στην πανδημία, αλλά και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτές να παραμείνουν τις θέσεις τους. Υπάρχει και σε άλλες χώρες. ∆εν είναι τζάμπα λεφτά. Πρόκειται για δάνειο που πληρώνει ο ελληνικός λαός.»

Ο κ. Βρούτσης είπε κι άλλες λεπτομέρειες για το όλο στόρι:

«Είναι αδύνατον ένας υπουργός Εργασίας να γνωρίζει ποιος πληρώνεται και τι πληρώνεται μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Από ένα λάθος ενός λογιστή ήρθε σε µένα κάποιος που φώναζε –δεν µπορώ να πω ονόματα– µε θράσος. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε. Σε αναζήτηση από το λογιστήριο για τον συγκεκριμένο κύριο διαπίστωσα ότι έπαιρνε μισθούς 60 έως 80 χιλιάδες ευρώ. Τα ίδια χρήματα έπαιρναν και άτομα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιμότητα, σπουδή για κάτι, να αυξήσει δηλαδή τον µισθό του εικονικά. Βρήκε την τρύπα δηλαδή και πήγε να πάρει τα λεφτά. Πράγμα νόμιμο, όμως ανήθικο. Όταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν τρελάθηκαν.»

Η εν λόγω πατέντα ώθησε τον πρώην υπουργό Εργασίας να κατεβάσει τον Δεκέμβριο τροπολογία, ώστε οι μισθοί να εμπίπτουν στο πρόγραμμα μόνο εφόσον έχουν μέγιστο ύψος 6.500 ευρώ.

«Επρόκειτο για γεγονός που δεν μπορούσα να το δεχτώ. Όχι ως υπουργός, ως πολίτης. Έπρεπε να αντιδράσω και αντέδρασα. Άλλαξα τον νόμο κι έτσι µε το άρθρο 85 του νόμου 4764/2020 έβαλα πλαφόν 6.500 ευρώ κι έτσι κανείς ωφελούμενος του προγράμματος δεν μπορεί να λάβει παραπάνω χρήματα. Είπα στη Βουλή ότι αυτό το κάνω γιατί διαπίστωσα καταχρηστικές συμπεριφορές. Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί µου τότε.»

Το οποίο δημιουργεί κι άλλες απορίες για τον παράγοντα Φ:

«Πλήρωσε φόρους; Έγιναν οι παρακρατήσεις; Δηλώθηκαν αυτά στην καρτέλα του; Πλήρωσε τις εισφορές στον Ε∆ΟΕΑΠ; Όλα αυτά δεν είναι αφορολόγητα. Πρόκειται για χρήματα που πρέπει να πληρωθούν. Πρέπει να ελεγχθεί και να γίνουν ενέργειες.»

Σε κάθε περίπτωση, η τροπολογία και γενικώς η διακοπή της κομπίνας εξόργισε τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας, ο οποίος πήγε στο υπουργείο Εργασίας για να ζητήσει τα λεφτά του πίσω, ή κάτι τέτοιο:

«Ήρθε σε µένα µε μπράβους. Φώναζε. Με θράσος. Απειλούσε. Κλοτσούσε πόρτες. Ζητούσε να πληρωθεί τον µήνα που έχασε.»

Να σημειωθεί ότι ο αφηγητής της ιστορίας μας, δηλαδή ο κ. Βρούτσης, δεν θεωρεί ότι έφυγε από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου λόγω του θέματος στο οποίο αναφερόμαστε:

«Όχι, ούτε καν μπορώ να το σκεφτώ. Αυτό το θέμα πάντως µε εξόργισε και µου προκάλεσε προσωπικό πολιτικό κόστος. Με διέσυραν στα κανάλια κάθε μέρα. Καλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να µε βρίζουν. Τους έλεγαν να πουν για τον Βρούτση τον ανίκανο, τον αναποτελεσματικό.

Μοιραία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική εν αγνοία τους. Παρά τις εκκλήσεις εγώ δεν πήγα ποτέ σε τέτοιο κανάλι. Πάντως το πρόσωπο που του μπλόκαρα τα λεφτά µε είχε κρεμάσει στα μανταλάκια. Έλεγε δημόσια ότι θα φύγω από υπουργός

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε κάτι αντίστοιχο σε σημερινή του ανάρτηση, όπου διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση πήρε αμέσως μέτρα όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει μια εν εξελίξει απάτη, χωρίς όμως να αρνείται τις thug συμπεριφορές.


Να σημειωθεί ότι ο Μένιος Φουρθιώτης είναι ο ίδιος άνθρωπος που πρόσφατα δέχτηκε μια φουλ έξτρα σούπερ ντούπερ ενισχυμένη αστυνομική φρουρά. Την άνοιξη του 2020, ο ίδιος άνθρωπος ήταν ένα από τα επικοινωνιακά όπλα της κυβέρνησης στα πλαίσια του μιντιακού αγώνα ενάντια στον Covid.

Ας μας εξηγήσει κάποιος, ένα τέτοιο διαμάντι γιατί το εκνευρίζετε;

Best of internet