Quantcast

Βαθμολογούμε τις μεταγραφές του ελληνικού Big 4 από την καλύτερη προς τη χειρότερη

Νικητές και χαμένοι μιας όχι και τόσο hot μεταγραφικής περιόδου

THE NEWSROOM

25 Ιουλίου 2023

Μεταγραφές. Μια λέξη, αμέτρητα συναισθήματα για κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Άγχος, αγωνία, refresh, αμέτρητες παπάτζες, ακόμα περισσότερα δημοσιογραφικά κλισέ. Τα ντιλ που χαλάνε είναι δεδομένα περισσότερα από αυτά που γίνονται, αλλά στο τέλος της μέρας μόνο αυτά είναι που μετράνε. Η φετινή μεταγραφική περίοδος των μεγάλων ελληνικών ομάδων δεν έχει δώσει ιδιαίτερο ψωμάκι, ωστόσο έχουν γίνει κάποιες καλές, κάποιες μέτριες και κάποιες θλιβερές κινήσεις. Κι εμείς είμαστε εδώ για να τις βαθμολογήσουμε.

 ΑΕΚ

Πινέδα 10/10

Η καλύτερη (και πιο ακριβή) μεταγραφή ελληνικής ομάδας μέχρι στιγμής. Ο Πινέδα ήρθε πέρυσι σαν δανεικός χωρίς option και με τις εμφανίσεις του λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν ότι η ΑΕΚ μπορεί να τον κρατήσει. Όταν φέρνεις τον MVP της σεζόν που μόλις τελείωσε δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε. Ο Μεξικάνος είναι από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος και μαζί με τον Χουάνγκ του Ολυμπιακού, οι δύο ποδοσφαιριστές της Superleague που όλοι θα ήθελαν στην ομάδα τους. Τεράστια επιτυχία της ΑΕΚ που κατάφερε να τον κρατήσει παρόλο που χάνει κομμάτι του hype της μεταγραφής επειδή έπαιζε και πέρυσι εδώ

Πισάρο 7/10

Μια ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη, αφού ο Μεξικάνος έχει στο βιογραφικό του τρεις μεταγραφές 10+ εκατομμυρίων, χωρίς να έχει παίξει ποτέ στην Ευρώπη. Η φήμη που τον συνοδεύει είναι εκείνη του χαμένου ταλέντου. Όταν ήταν πιο νέος θεωρούταν ο παίκτης που θα σημαδέψει μια εποχή για το Μεξικό, αλλά τελικά φάνηκε λίγος και δεν έκανε ποτέ το άλμα στη Ευρώπη προτιμώντας τα μεγάλα συμβόλαια σε Μεξικό και Αμερική. Η καριέρα του βρίσκεται σε πτώση ειδικά από τότε που πήγε στο MLS, όμως το 7/10 μπαίνει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το παλικάρι δεδομένα έχει ποιότητα που δεν βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα και δεύτερον γιατί Αλμέιδα. Μαζί κάνανε παπάδες στην Τσίβας και ο Αργεντίνος ήταν εκείνος που εγγυήθηκε για πάρτι του. Μετά την περσινή εμπειρία με Πινέδα δεν γίνεται να μην τον εμπιστευτούμε.

Πήλιος 5/10

Η πρώτη μεταγραφή της ΑΕΚ που είχε κλείσει πριν καν τελειώσει η σεζόν. Ένα παιδί που έκανε μια εξαιρετική σεζόν με τα Γιάννενα, αλλά με το δείγμα να μην είναι τόσο μεγάλο ώστε να του δώσουμε κάτι παραπάνω από τη βάση. Η φάση του πήρε διαστάσεις λόγω του beef AEK και Ολυμπιακού για το ποιος θα τον πάρει και ίσως αυτό να δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες απ’ ότι θα έπρεπε. Με Μοχαμάντι και Χατζισαφί στα αριστερά οι ευκαιρίες του θα είναι περιορισμένες. Το θέμα της ΑΕΚ με τους πολλούς ξένους ίσως του κάτσει καλά αφού σε αρκετά παιχνίδια οι δύο Ιρανοί δεν θα είναι μαζί στην αποστολή.

Παναθηναϊκός

Βιλένα 8/10

Παίκτης που πριν μερικά χρόνια δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα. Ο Βιλένα έχει υπάρξει ποδοσφαιριστής που προοριζόταν για μεγάλα πράγματα, ωστόσο το έργο δεν πήγε ακριβώς έτσι. Παρόλα αυτά έκανε μια αρκετά decent καριέρα και για Ελλάδα παραμένει μια πρωτοκλασάτη επιλογή. Χαφ με τρεξίματα, ένταση και τεχνική που αν χρησιμοποιηθεί σωστά και βρει το κίνητρο μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για το κέντρο των πράσινων. Δεδομένα ένα πολυσύνθετο οχτάρι που πέρυσι δεν υπήρχε στον Παναθηναϊκό.

Τζούρισιτς 7/10

Ακριβώς όπως και ο Βιλένα, έτσι και ο Τζούρισιτς πριν μερικά χρόνια δύσκολα θα βρισκόταν στα μέρη μας. Το 2020 ο Σέρβος ήταν στα καλύτερά του με τη Σασουόλο, όμως σταδιακά άρχισε να τον παίρνει η κατηφόρα. Η ποιότητα του στη δημιουργία είναι δεδομένη και αν αποφασίσει να παίξει, μπορεί να βοηθήσει να δούμε έναν εντελώς διαφορετικό Παναθηναϊκό από τη μέση και μπροστά. Παρόλα αυτά δεν είναι ακριβώς αξιόπιστος καθώς προέρχεται από μια τραγική χρονιά με τη Σαμπντόρια  και η αλήθεια είναι πως στο σύστημα του Γιοβάνοβιτς δεν έχουμε δει πολλούς παίκτες του δικού του στυλ να βγάζουν μάτια

Φίλιπ Μλαντένοβιτς 6.5/10

Κλασσική περίπτωση αξιόπιστου μπακ. Ένας παίκτης που ξέρει τι θέση και δύσκολα πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο στάνταρ. Μπορεί τέτοιοι παίκτες να μην ενθουσιάζουν τον κόσμο όμως το 6.5/10 είναι αυτό που πάντα παίζουν. Ποτέ πάνω, ποτέ κάτω. Ο Μλαντένοβιτς είναι σταθερά στις κλήσεις της εθνικής Σερβίας και μαζί με τον Χουάνκαρ μπορούν να αποτελέσουν ένα legit δίδυμο για την θέση του αριστερού μπακ στον Παναθηναϊκό

Τιν Γεντβάι 6.5/10

Στην ίδια κατηγορία με Βιλένα και Τζούρισιστς είναι και ο Γεντβάι. Αυτός ίσως ακόμα περισσότερο καθώς σε μικρή ηλικία βρέθηκε να έχει ρόλο σε μια ομάδα όπως η Λεβερκούζεν και σε μια εθνική όπως αυτή της Κροατίας. Παρόλα αυτά η πορεία του υπήρξε πτωτική, ειδικά από το 2020 και μετά. Μοιάζει αρκετά πιθανό να είναι καλύτερος από τον Σάρλια και θα δώσει μάχη για την εντεκάδα με Σένκεφελντ  και Μάγκνουσον. Κίνηση που μπορεί να διαψεύσει το 6.5/10 και να γίνει ένα από τα καλύτερα στόπερ στο πρωτάθλημα με την ίδια ευκολία που μπορεί να εξελιχθεί σε απάτη.

Ζέκα 6/10

Μια μεταγραφή που το συναίσθημα υπερίσχυσε της λογικής. Ο Ζέκα είναι φουλ δεμένος με το κλαμπ και μετά από ένα εξαιρετικό πέρασμα από την Κοπεγχάγη επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του. Ωστόσο είναι πλέον 35 και προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε μια σεζόν έξω. Σε επίπεδο αποδυτηρίων και προσωπικότητας σίγουρα θα είναι πολύτιμος, αγωνιστικά θα πρέπει να περιμένουμε. Αν και με το πείσμα και το «όλα για τη φανέλα» mentality δεν αποκλείουμε τίποτα.

Ολυμπιακός

Ιμπόρα 5.5/10

Η πρώτη από τις όχι πολλές φετινές μεταγραφές του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός χαφ έχει υπάρξει ένας πολύ σοβαρός παίκτης, βασικότατος σε Βιγιαρεάλ και Σεβίλλη. Τον Δεκέμβρη του 2020 τραυματίστηκε σοβαρά, έμεινε εκτός για αρκετούς μήνες και έχασε το μομέντουμ του. Πέρυσι έβγαλε τη σεζόν δανεικός στην Λεβάντε και τη Segunda Division. Στα 35 του διαθέτει σίγουρα την ποιότητα αλλά δεν ξέρουμε αν διαθέτει τα υπόλοιπα για να σταθεί ως βασικός σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός.

Φρέιρε 6/10

Μια περίπτωση με αρκετά ερωτηματικά. Ο Φρείρε είναι ο πιο κανονικός παίκτης που έχει ανακοινώσει ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής, αλλά θα έμοιαζε μια καλή επιλογή για τρίτος στόπερ. Από τη στιγμή που η ομάδα έψαχνε μια βασικούρα δεν ξέρουμε αν ο Αργεντίνος είναι μια επιλογή διαφοράς. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιο θα είναι το status του στην ομάδα. Αν στον Ολυμπιακό τον θεωρούν ηγέτη της άμυνας, αυτό δύσκολα θα πάει καλά, αν όχι μπορεί να προσφέρει.

Κίνι 3/10

Ούτε ο ίδιος ξέρει πως βρίσκεται στον Ολυμπιακό. Στα 34 ζούσε μια ήσυχη ζωή στην Ισπανία και έβρισκε πάντα δουλίτσα σε Primera και Segunda. Ποτέ δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο ως παίκτης και τα κριτήρια με τα οποία η ομάδα επέλεξε να τον φέρει στην Ελλάδα παραμένουν άγνωστα. Το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από εκείνον είναι μια υποτυπώδης τιμιότητα.

ΠΑΟΚ

Εκόνγκ 7/10

Στόπερ με γεμάτες σεζόν σε καλά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια. Ένα ενδεχόμενο δίδυμο με τον Ίνγκασον άφηνε υποσχέσεις, όμως ο Ισλανδός την έκανε. Κάπως έτσι ο Εκόνγκ βρέθηκε με τη δύσκολη αποστολή να αντικαταστήσει τον καλύτερο παίκτη του περσινού ΠΑΟΚ και έναν από τους κορυφαίους στόπερ της Superleague. Η ομάδα ποντάρει πολλά πάνω του και αν ο Νιγηριανός δεν βγει θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα

Σαμάτα 7/10

Ίδιο προφίλ με τον Εκόνγκ. Γεμάτες σεζόν σε σοβαρά πρωταθλήματα και επίσης κομβικός για τον φετινό σχεδιασμό. Η δουλειά του είναι πιο εύκολη σε σχέση με του Ενκόνγκ καθώς αυτός που έρχεται να αντικαταστήσει είναι ο Νέλσον Ολιβέιρα. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι από τότε που έφυγε από τη Γκενκ δεν τον λες και killer, άλλα τα πρωταθλήματα που έπαιξε είχαν σαφώς μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας. Αν στην Ελλάδα βρει τον Βέλγιο εαυτό του, θα βοηθήσει πολύ.

Μπάμπα Ραχμάν 6.5/10

Παλιός γνώριμος στην Τούμπα. Έρχεται για να καλύψει τη θέση του αριστερού μπακ, μια θέση που ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα φέτος. Δεδομένα θα βοηθήσει αλλά δύσκολα θα κάνει τη διαφορά. Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχουμε μάθει να βλέπουμε ιδιαίτερα πλάγιους αμυντικούς να πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους, οπότε από αυτή την άποψη είναι μια οκ μεταγραφή. Μέχρι εκεί.

 

 

Best of internet